Kwalitatief goede en prettige rijopleiding
 
 

 

 

 

 

 

Praktijk examen

Het praktijkexamen is een praktijktoetsing van je rijgedrag.
Wanneer je, naar advies van je rijinstructeur, klaar bent om je praktijkexamen te doen moet het praktijkexamen eerst aangevraagd worden. Dit kun je doen via je rijschool.

Voor je het praktijkexamen mag doen, moet je eerst een medische verklaring invullen waarop je eventuele lichamelijke of geestelijke belemmeringen aan kunt geven. Ben je gezond genoeg, dan mag je na het laten zien van je theorie certificaat en natuurlijk een geldig identiteitsbewijs, deelnemen aan het praktijkexamen.

Het praktijkexamen begint als volgt. Na kennismaking met de examinator worden alle documenten gecontroleerd en wanneer alles in orde is, legt de examinator je uit hoe en wat er allemaal gaat gebeuren. Eenmaal buiten wordt er kort een oogtestje gedaan, waar je van een afstand van ongeveer 25 meter een kenteken opleest.
Vervolgens wordt je gevraagd een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren op de examenauto (in feite gewoon je lesauto).

Dan begint de rit van ongeveer 35 minuten. De examinator let vooral op zelfstandig rijgedrag en natuurlijk vooral op het veilig omgaan in het verkeer. Veilig omgaan betekend o.a. goed kijken, voorrang verlenen wanneer dat moet en het rekening houden met andere weggebruikers. Heb je een tussentijdse toets gedaan en daar laten zien dat je de “bijzondere verrichtingen” al onder de knie hebt, dan hoef je deze verrichtingen het eerstvolgende examen niet te doen. Na afloop van het examen wordt meteen de uitslag gegeven.

Vernieuwde rijexamen vanaf 1 april 2008:

Zelfstandig een route rijden
- De examinator kan je naar een bekend punt laten rijden.
- Er kan gebruik gemaakt worden van een navigatiesysteem.
- De examinator kan meerdere routeopdrachten tegelijk geven.

Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren
De examinator kiest 2 van de volgende opdrachten:

Omkeeropdracht
Bij de omkeeropdracht krijg je al rijdende te horen dat je de weg in tegenovergestelde richting moet gaan volgen. Je kiest zelf de plaats en de wijze waarop je keert. Je kunt dit doen via een halve draai, steken of een bocht achteruit.

Parkeeropdracht
De examinator kan ook kiezen voor een parkeeropdracht in een straat of op een parkeerterrein. Hierbij krijg je de opdracht om de auto zo dicht mogelijk bij een opgegeven locatie te parkeren. Ook hier bepaal je zelf hoe je de parkeeropdracht uitvoert.

Stopopdracht
Verder is een stopopdracht mogelijk. Daarbij moet je zo kort mogelijk achter een ander voertuig stoppen, om aansluitend vooruitrijdend weer aan het verkeer deel te nemen. Dit kan zowel aan de linker- als rechterzijde van de rijbaan. Hierbij is het van belang dat je een juiste inschatting hebt van de lengte van de neus van de auto.

Gevaarherkenning door situatiebevraging
Bij dit onderdeel wordt je na uitvoering van een verkeerssituatie gevraagd waarom je dat op die manier hebt gedaan. Hoe heb je de situatie opgelost en welke afwegingen heb je hierbij gemaakt? Het onderdeel wordt al vóór de verkeerssituatie aangekondigd. Zo wordt duidelijk dat het niets te maken heeft met het wel of niet goed uitvoeren van de verkeerstaak.

Milieubewust rijgedrag
Voor een beter milieu en voor de eigen portemonnee is het belangrijk dat automobilisten milieubewust autorijden, dus volgens de principes van Het Nieuwe Rijden. Milieubewust rijgedrag wordt in het vernieuwde rijexamen als een afzonderlijk item beoordeeld. Hierbij wordt vooral gekeken naar het anticiperend rijgedrag, zoals het rijden met een constante snelheid en het maximaal gebruikmaken van het rollend vermogen van de auto. Dit draagt niet alleen bij aan vermindering van het brandstofgebruik, het heeft ook een positieve invloed op veilig rijgedrag.

Zelfreflectie
Voor het examen vul je een vragenlijst in, bijvoorbeeld thuis of tijdens de rijlessen. Die lijst geef je aan het begin van het examen aan de examinator. Deze bekijkt de antwoorden pas ná de examenuitslag en bespreekt samen met jou de antwoorden. Van belang hierbij is dat je een realistisch beeld hebt van je eigen capaciteiten en beperkingen als automobilist. Zelfreflectie heeft als doel om het gedrag van de aspirant rijbewijsbezitter op een positieve manier te beïnvloeden. Het is echter geen vaardigheid en wordt daarom niet in de beoordeling meegenomen.

Om het praktijkexamen te mogen afleggen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Als je slaagt voor het praktijkexamen kun je je de volgende dag melden op het gemeentehuis met een pasfoto, legitimatie en het benodigde geld. Na 5 dagen kun je het rijbewijs gaan ophalen.

Mee te nemen voor het praktijkexamen:

-> een geldig uitslagformulier (categorie B);
-> geldig legitimatiebewijs (ID kaart of paspoort);
-> oproepkaart;
-> zelfreflectie formulier (PDF)

Gezondheidsverklaring


 

 
Algemene- en betalingsvoorwaarden    |   Disclaimer    |   Hosting door Tussendoor.nl             
Contact Contact Prijzen Praktijk examen Tussen Tijdse Toets Theorie R.I.S. Rijopleiding in stappen De Lessen Home